Vuodenvaihteessa vahvistettiin tuloverotusta koskeva laki 1572/2019, jonka mukaan kalustosta, koneista ja muusta niihin verrattavasta irtaimesta käyttöomaisuudesta saa tehdä korotetun poiston vuosina 2020-2023. Korotettuna poistona voi vähentää maksimissaan kaksinkertaisen määrän, eli 50 % menojäännöspoisto. Poiston suuruus vaikuttaa yritystoimintasi verotettavaan elinkeinotoiminnan tulokseen. Korotettu poisto siis pienentää yrityksesi verotettavaa tulosta ja maksat käytännössä vähemmän veroja vuosina 2020-2023 mikäli haluat toteuttaa poistot tuplana.
Korotus koskee vain koneita ja laitteita, ei rakennuksia. Korotetun poiston voivat tehdä esimerkiksi liikkeen- ja ammatinharjoittajat, avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt ja yhteisöt. Laissa ei ole toimialakohtaisia rajoituksia. Kone tai laite tulee hankkia verovelvollisen itse harjoittaman elinkeinotoiminnan tai maatalouden käyttöön. Esimerkiksi luontoisetukäytössä olevan ajoneuvon osalta korotusta ei voi käyttää. Koneen tai laitteen tulee olla uutena hankittu ja sen käyttöönottovuosi tulee olla ajalla 2020-2023.
Poistoja koskeva Kirjanpitolautakunnan yleisohje antaa mahdollisuuden siihen, että pien- ja mikroyritykset hoitavat koneiden ja kaluston poistolaskennan menojäännösmenetelmällä. Uuden lausunnon mukaan myös korotetun poiston käyttö voidaan käsitellä tällä menetelmällä. Pieni kirjanpitovelvollinen voi muuttaa poistosuunnitelmaa tämän korotetun poiston vuoksi, jolloin vältytään poistoerojen kirjauksilta.
Edellytyksenä korotetun poiston vähentämiselle verotuksessa on, että poisto on vähennetty kuluna myös kirjanpidossa. Korotetun poiston kohteet on pidettävä kirjanpidossa omilla tileillään verovuoteen 2023 saakka.
Korotettu poisto ei ole pakollinen, eikä missään nimessä kaikille yrityksille järkevä. Mikäli mietityttää, kannattaako korotettua poistoa hyödyntää, ole yhteydessä talousosastoosi.
Sanna Ruuhonen
Toimitusjohtaja, Saruman Oy