Tehtävä- ja tarkistuslista – yleisen arvonlisäverokannan korotus 1.9.2024
Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Korotus pitää ottaa huomioon niin hinnoittelussa, asiakassuhteissa ja -sopimuksissa kuin myös taloushallinnon järjestelmissä liittymineen toisiin järjestelmiin. Tähän tehtävä- ja tarkistuslistaan on koottu asioita ja kysymyksiä, jotka todennäköisesti tulevat vastaan arvonlisäverokannan muutoksen yhteydessä. Lista ei ole kaiken kattava, mutta sen pohjalta on hyvä lähteä arvioimaan, miten muutos vaikuttaa omassa yrityksessä tai asiakkaalla, kun kyse on taloushallintopalveluja tarjoavasta yrityksestä.
1. Asiakas – Hinnoittelu
- Onko verokannan korotus vyörytettävissä tavaran tai palvelun kuluttajahintaan?
- Onko yritys- ja kuluttajahinnat eriytettävä toisistaan ainakin joksikin aikaa, kunnes vero on vyörytettävissä myös kuluttajahintoihin?
2. Asiakas – Hinnoista sopiminen ja hintatietojen ilmoittaminen
- Minkälaisia arvonlisäverolausekkeita yritys käyttää? Onko sopimuksissa esimerkiksi maininta, että myyntiin sovelletaan kulloistakin arvonlisäverokantaa?
- Kuinka paljon siirtymävaiheessa on avoinna olevia tarjouksia, joiden osalta pitää ottaa huomioon oikea arvonlisäverokanta?
- Esitteet, tarjousasiakirjat, sopimus- ja laskupohjat, hinnastot, verkkosivut ja verkkokaupat, eli missä kaikkialla on hintatietoja arvonlisäveroineen?
- Onko yrityksellä myyjänä pitkäkestoisia tavarantoimituksia, tuottaako se jatkuvaluonteisia palveluja, joissa vastike ei perustu ajan kulumiseen tai myykö se tavaroita osamaksukaupalla? Minkälaista myyntiä yrityksellä kaikkiaan on ja miten se vaikuttaa suoritettavan arvonlisäverokannan määräytymiseen?
Hinnanmuutosten toteutus
3. Asiakas – Oikean verokannan soveltaminen
- Yleisen verokannan mukaisista ennakkomaksuista vero suoritetaan 24 prosentin mukaan, kun ostaja maksaa ennakkomaksun ennen 1.9.2024. Ennakkolaskun lähettämisajankohta ei määritä verokantaa vaan ostajan maksuhetki. Onko syytä luopua ennakkolaskuista siirtymävaiheessa? Ostaja saattaa maksaa esimerkiksi elokuun aikana lähetetyn laskunsa vasta 1.9.2024 tai sen jälkeen.
- Kun tavara toimitetaan tai palvelu suoritetaan 1.9.2024 tai sen jälkeen, myynnistä suoritetaan vero 25,5 prosentin mukaan. Toimitus- ja suoritusajankohta määrittää tavarasta ja palvelusta suoritettavan verokannan. Minkälaisia toimituslausekkeita on käytössä? Vastaako ostaja esimerkiksi kuljetuksesta ja mikä on tällöin toimitushetki?
- Laskutusperusteen soveltaminen ei ole sallittua verokantamuutoksen yhteydessä, vaikka yritys voi noudattaa sitä muutoin tilikauden aikana.
- Pitkäkestoiset tavaratoimitukset ja urakat. Mikä on ajankohta, jolloin ostaja hyväksyy tavaran tai palvelun vastaanotetuksi?
- Jatkuvaluonteinen palvelu (perustuu määrään ja/tai laatuun) vai jatkuvana suorituksena myytävä palvelu (perustuu aikaan – esimerkiksi kiinteistön vuokraus)? Tutustu arvonlisäverolain 15 pykälän säännöksiin, joissa kerrotaan veron suorittamisvelvollisuuden syntyhetkestä. Lue asiasta tarkemmin Petri Salomaan Tilisanomiin kirjoittamasta artikkelista, josta maininta ja johon linkki alla jäljempänä.
- Osamaksukaupassa veron suorittamisvelvollisuus syntyy koko kauppahinnan osalta, kun tavara luovutetaan ostajalle.
- Yhteisöhankinnat – toimituskuukautta seuraava kuukausi tai jos lasku on vastaanotettu jo toimituskuukautena, toimituskuukaudelle
- Maahantuonnit – tullauskuukausi eli kuukausi, jonka aikana tullauspäätös on annettu
- Alennukset, luottotappiot ja muut oikaisuerät. Sovelletaan sitä verokantaa, joka oli voimassa tavaran luovutus tai palvelun suoritushetkellä. Luovutus- ja suoritushetken selvittäminen ja todennettavuus tässäkin tärkeää.
- Onko yrityksellä vuosi- tai muita hyvityksiä, jotka lasketaan esimerkiksi koko kalenterivuodelta? Niiden jakaminen 24 prosentin ja 25,5 prosentin mukaisiksi hyvityksiksi.
- Tilisanomien verkkosivuilla on julkaistu Petri Salomaan kirjoittama artikkeli, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti tavaran ja palvelun myyntiin sovellettavasta verokannasta muutoksen yhteydessä. Tilisanomiin on tulossa Taloushallintoliiton 14.6.2024 järjestämän koulutustilaisuuden jäljiltä vielä Petri Salomaan kirjoittama artikkeli, jossa hän antaa vastaukset tilaisuudessa esitettyihin lukuisiin kysymyksiin.
Saruman auttaa omia asiakkaitaan kaikissa muutokseen liittyvissä kysymyksissä ja haasteissa.